9. 9. 2011

Zuzana Veselá - exkluzivní rozhovor v šourůmu

IMG_8927

Zuzana Veselá je moje oblíbená návrhářka. Líbí se mi hlavně jednoduchost, střihová dokonalost a minimalistická čistota jejích modelů. Taky se mi líbí, že má ráda základní barvy jako já. V jedný sukni od ní jsem dělala státnice, v druhý chodím na rande. Od dubna má "šourům" v bývalé centrále Elektrických podniků v Bubenské a je tam spokojená. Pochvaluje si, že jsou prostory stále funkční a hostí kanceláře a ateliéry lidí rozličných profesí. Na oběd tu chodí do divadelní kavárny v přízemí, kde se sedí na křeslech vyrvaných ze starých vlaků a hudba se ozývá z retro ufonských repráků. Nejezdí páternosterem, ale chodí po schodech.

IMG_8899
IMG_8908
double vesela 1
IMG_8903
IMG_8956
IMG_8943
IMG_8945
IMG_8946

slevový koutek

IMG_8962

pro mě jsou tyhle žlutý šaty prostě ikona (a tak je Zuzana musela po celou dobu mojí návštěvy takhle držet)

IMG_8923
double vesela 3
IMG_8967
IMG_8959
IMG_8949
IMG_8947
IMG_8969
IMG_8948

"visačka je pro mě šperk," říká Zuzana o cedulkách navržených Tomášem Celiznou, který je také autorem její webové stránky (jeho minimalistický web najdete tady a více si o něm můžete přečíst na stránkách DesignGuide.cz)

double vesela 2

Přepis rozhovoru: Zuzana Veselá, Praha - Bubenská , 29. srpna 2011

11 koček: Máš nějakou tvůrčí filozofii?
Zuzana: Já zkouším spoustu věcí. Oděv ale musí být funkční. Je to oděv pro člověka a musí mít určitou harmonickou proporci. Takže inklinuju ke klasičtějším, čistým kusům.
11 koček: Tvoje věci skutečně vypadají elagantě a klasicky, jak k tomu odkazuje i název tvé poslední kolekce "Classic Lines." V něčem jsou konzervativní, ale mně se zdají i jaksi skrytě extravagantní. Vem si na příklad ty tvoje žluté šaty - pro mě jsou teda naprosto ikonické. Jsou sice slušivé, elegantní, minimalistické a funkční, ale ten odvážný výstřih a ta nepřehlédnutelná retro barva jsou přeci prvky trochu jiné. A jsou to snad dokonce svatební šaty. Jak to jde dohromady?
Zuzana: Tohle je trochu extrém. Ale jsou myšleny jako šaty pro družičku, ne pro nevěstu. Ta holka je a priori nezadaná, tak proč by nemohla mít něco lehce frivolního? A hloubka výstřihu, to je téma, které mi navázalo i na mou další práci. Zajímá mě, kam až se dá dojít.
11 koček: Takže to byl trochu krok jiným směrem?
Zuzana: Je to takový experiment. Véčkový výstřih je klasika, ale jde o tu polohu - kam až se dá posunout, co se dá odkrýt/zakrýt. Všechny šaty v té kolekci mají trochu výstřih do "v". V současné kolekci s tím prvkem pracuju o trochu víc.
11 koček: Baví tě navrhovat svatební šaty?
Zuzana: Měla jsem přímo kolekci svatebních šatů. To jsem dělala na výstavu jako ucelený koncept a aby to vyznělo v tom prostoru, tak to bylo bílé. Proto to pak bylo nazváno "svatební šaty." Bílá prostě evokuje svatbu, tak to vzniklo.
11 koček: Děláš často svatební šaty na zakázku?
Zuzana: Je to asi 60 % zakázkový tvorby.
11 koček: Na kolik u tebe vyjdou průměrný svatební šaty?
Zuzana: Záleží, co je průměr. Odráží se v tom i ceny v půjčovnách. Každý má jinou představu, jiný rozpočet a svatbu založenou na jiných principech. Ale není to nedostupný. Dá se to pořídit a nemusí se na to šetřit.
11 koček: Takže cenu mi neřekneš? (smích)
Zuzana: Myslím, že s ní nijak nevybočuju. Snažím se to dělat tak, abych si je mohla sama koupit. Tolik, kolik bych do nich já investovala, takovou mají cenu.
11 koček: Hezky řečený. Kdo si vlastně kupuje oblečení od Zuzany Veselé?
Zuzana: Klasické ženy.
11 koček: Kdo je klasická žena?
Zuzana: Zaměstnaná žena, které dlouho trvá, než si něco najde v obchodě. Pro ní je snazší si něco vybrat u mě. Asi tak bych to specifikovala. Velikost ani věk v tom nehraje roli. Mám tu mladé zákaznice, ale i starší dámy.
11 koček: Co tvoje šaty můžou nabídnout té náročné klasické ženě?
Zuzana: Komfort. Komfort nositelnosti.
11 koček: viz. šaty, který máš na sobě...
Zuzana: ...no. Ale i nějaký zajímavý prvek, třeba příjemný hluboký kapsy. Detail, který si nositel zamiluje.
11 koček: Ovlivnila tě rodina ve výběru povolání?
Zuzana: Myslím, že ne. Studovala jsem Střední textilní školu v Praze. Tkaly jsme koberce, tiskly na látky. O oděvu jsem nevěděla vůbec nic.. Náhodou jsem se dostala na vysokou školu k pedagožce, která dělala oděv. Ona byla ten člověk, který mě k návrhářství přivedl. Kdybych se dostala třeba na multimédia, dělala bych dnes asi něco jinýho.
11 koček: To vypadá, že tě studium ovlivnilo dost zásadně. Myslíš, že je studium na vysoké škole hodně znát v tvojí tvorbě, nebo si jdeš jiným směrem?
Zuzana: Spíš jsem se naučila některé principy: přemýšlet nad tématem, nad zpracováním zadání, nad tvorbou - aby oděv byl kompaktní, aby to byl celek ze všech stran nahlížitelný jako socha. Aby to bylo v lidské dimenzi a proporci. Možná potom je to klasický kus, ale pro mě je důležitý ten člověk jako jedinec.
11 koček: To je spíš umělecký přístup, nebo praktický módní přístup?
Zuzana: Neřekla bych, že módní, ale ani výtvarný. Právě mezi módním a výtvarným je ten design. To je ten mezičlánek.
11 koček: Tvoje šaty na mě působí luxusně i díky materiálu, ze kterého jsou ušité. Jak vybíráš látky?
Zuzana: V Čechách mám zcela stejně omezený výběr jako všichni ostatní. Dlouho mi trvá, než najdu. Mám české firmy, od kterých odebírám určité druhy materiálů, které znám, vím, že jsou kvalitní a vím, co dokážou. Jinak jezdím i do Itálie na veletrhy. Na ty dražší látky mám dodavatele ze zahraničí. Poslední dobou jsem začala brát hedvábí z Anglie.
11 koček: Jak se to promítne v ceně?
Zuzana: No právě, že ty cizí jsou často levnější než u nás.
11 koček: Věc, která mě udivuje u tvého designu je , že cena není nikterak vysoká. Jak toho dociluješ? Ty na sobě šetříš? Nebo máš námezdný dělnice z Východu?
Zuzana: (smích) Mám šikovný brigádnice z Čech a slušnou českou firmu, která mi pomáhá zpracovávat věci. Nevím... tak samozřejmě by ty šaty mohly stát o jednu nulu víc, ale v tuhle chvíli nemám pocit, že by to tak mělo být. Ocenit výrobek je složitá věc, ale vycházím z reálných cen. Nedokážu to přecenit, aby to a priori stálo mnohem víc.
11 koček: Je to proto, že jsi skromná, nebo schválně míříš na určitou klientelu, která nakupuje v téhle cenové relaci?
Zuzana: Zákazníci, kteří nakupují v téhle cenové relaci jsou mi sympatičtější povahově a víc si toho váží, než někdo, kdo si to koupí za nekřesťanskou sumu, protože je to drahý. Myslím, že společnost se potom zhýčká do takových měřítek, že to není reálný.
11 koček: Šiješ sama?
Zuzana: Nešiju. Nejsem schopna to stihnout. Mám krejčový a brigádnice, kterým zadávám práci. Já dělám prototypy, střihy a modelace. Pokud jde o zakázky, jsem na všech zkouškách. Každá zakázka je originál, ale když je to pak rozmyšlený a udělá se to ve velikostech, je jednoduchý to pak někomu předat dál ke zpracování.
11 koček: O co je největší zájem? Co tě živí?
Zuzana: O šaty. A to mě zároveň nejvíc baví. Hned v závěsu jsou trička; to je v Čechách prostě fenomén.
11 koček: Jako, že každej nosí džíny, tak k tomu chce aspoň zajímavý tričko?
Zuzana: To je taková levná varianta, jak si pořídit něco novýho. Bohužel to není třeba košile, což by mě o mnoho víc bavilo, protože košile je lepší produkt než tričko. Ale není to tak.
11 koček: To máš možná pravdu, že to je takový český specifikum.
Zuzana: I když jdeš do obchodu, všude visí samá trička, nátělníky, topy, halenky...
11 koček: Často tě vídám na různých veletrzích a akcích, které umožňují setkání designérů s potenciálními zákazníky - obyčejnými lidmi a fanoušky. Tebe asi tohle setkávání baví...
Zuzana: No, tak bez toho by to nešlo. To, co mě živí, je ten cílový zákazník. Ne to, že ten oděv visí někde v obchodě. Mě živí to, že si můžu popovídat se zákazníkem a domluvit se s ním, když něco nesedne. Ta zpětná vazba je to hlavní, protože já těm lidem poskytuju službu .
11 koček: Často jezdíš do Vídně a do Berlína. Všímáš si rozdílů mezi zahraničními a českými "fashion markety"?
Zuzana: Je rozdíl v přístupu pokud se jede do Vídně, nebo do Berlína. To je vždycky jinačí. Jinak nás chápou jako Čechy - stále se to dělí na "východ" a "západ." Jinak s organizací bývají problémy všude. V zahraničí si ale více dávají pozor na oddělení designu a rukodělné tvorby - tyhle dva faktory se nesetkávají.
11 koček: Tohle setkávání ti asi vadí...
Zuzana: No, v Čechách to už začalo přerůstat únosnou hranici. Dá se dohromady pár designérů, k tomu nabereme vetešáky a na tom se postaví velká akce.
11 koček: Kde se ti nejlíp prezentuje?
Zuzana: Velmi dobře se prezentuje ve Vídni na "Modepalast" a pak v Rakousku na "Modezone" vLinzi, kde jsou hrdí, že takovou akci mají. V Čechách je každý ročník jinačí, i "Code-Mode." To se nedá moc porovnávat.
11 koček: To asi proto, že se to u nás ještě vyvíjí. Není přesně definováno, k čemu to slouží a jaká by měla být náplň.
Zuzana: Přesně tak. A myslím si, že Designblok se taky posouvá. Smysl těch akcí se mění. V Rakousku je to těch 5 let, co tam jezdím, stále stejné.
11 koček: Kam se chystáš v nejbližší době? Četla jsem, že budeš na Prague Fashion Weekendu...
Zuzana: No, já jsem tam byla už minulý rok na "New Fresh Style". Letos tam budu v odpoledním bloku. Je to rozdělený do dvou bloků, aby se to generačně a stylově netlouklo.
11 koček: Co od toho očekáváš?
Zuzana: Já očekávám, že bude pěkný počasí (smích), že přijde hodně lidí. Loni (na to, že to byl první ročník) jich přišlo hodně a bylo krásně. Je to akce zadarmo, na to Češi hodně chodí.
11 koček: (smích) Tak v tom případě já taky přijdu.
Zuzana: Já hlavně očekávám, že dokončím kolekci.
11 koček: Prozraď, co chystáš.
Zuzana: Koncepcí navazuju na určitý principy, který mě zaujaly v předchozí tvorbě jako ty výstřihy do "v," ale všechno se to odráží od temných odstínů. Tentokrát tam skladba barev není žádná, ale o to víc se tam dá pracovat s tím střihem. Nezaujme barva, ale ten kdo na to bude koukat, bude muset hledat ten tvar, což zanikalo v předchozí kolekci.
11 koček: Nosíš v hlavě ještě jiné projekty?
Zuzana: Disertační práci.
11 koček: O čem píšeš?
Zuzana: Téma je kánon krásy ve 21. století. Hlavně se zabývám konstrukcí, střihem a modelací oděvu pro tvorbu vysokoškolských studentů. Musí se to totiž brát v kontextu změněného populačního měřítka a jiné velikostní škály. Tvar, proporce a výška člověka se mění spolu s měnící se civilizací. Naposledy se u nás ty konstrukční systémy a tabulky dělaly v 80. letech a já mám pocit, že to dnes nesedí. Jsme v tom pozadu a oděvy, které se šijí na školách nesedí současným lidem a pedagogové o tom nevědí. Jde mi o praktickou změnu. V praxi se to pak studentům nepovede ušít na první pokus, aby to člověku sedělo. Vidím v tom systému chyby.
11 koček: Tak o tom jsem vůbec nevěděla. To píšeš v Bratislavě?
Zuzana: No, v Čechách to není kde studovat.
11 koček: A v Bratislavě i učíš?
Zuzana: Ne, učím v Liberci na Technické Univerzitě.
11 koček: Jak vůbec zapadá učení designu do tvojí praxe módní návrhářky?
Zuzana: To jsou dva propojený světy. Kdybych nepracovala jako návrhářka, neměla bych co předat studentům. Snažím se jim předat praktické znalosti i výtvarný názor. Já jsem na škole dostávala výtvarný názor, ale chybělo mi, jak to funguje v reálu. A vím, že to nefunguje tak, jak má.
11 koček: Dopátrala jsem se, že jsi dostala různá ocenění za design. Kterého si nejvíc vážíš?
Zuzana: Pro mě je nejdůležitější spokojený zákazník - když se vrátí. Pokud jde o papíry a sošky, dostala jsem pár mezinárodních...mám je vyjmenovat?
11 koček: (smích) Které tě nejvíc těší?
Zuzana: Nejvíc mě překvapilo, když jsem se kdysi účastnila přehlídky Styl a Kabo s pánskou kolekcí, že mě vybrali rovnou do finále na "Mittelmodu" do Itálie . Tohle oni normálně nedělají a já jsem to nečekala.
11 koček: A to bylo kdy?
Zuzana: No, to bylo v kterým roce? ...hned po škole, takže 2005.
11 koček: Hned jako absolventce se ti dostalo takovýho uznání... Ještě mi teď řekni, kde bys chtěla být třeba za 10 let? Máš nějaký dlouhodobý plán?
Zuzana: Ráda bych dodělala doktorát. To vyžaduje čas. Hlavně bych ale chtěla mít kolem sebe stálý tým lidí, kteří by mi pomáhali tvořit věci. Je jedno v jakých prostorách by to bylo.
11 koček: Kolik by jsi chtěla vytvářet kolekcí? Teď máš dvě za rok?
Zuzana: Já si to dělám, jak si to dělám. Podle mého mínění nemá v Čechách cenu dělat dvě sezónní kolekce. A to se do toho teď ještě dělá "resort" a babí léto. To nejde stihnout, nemá to význam. Myslím, že je důležitý udělat jednu výtvarně zajímavou kolekci ročně a pak si můžu dělat, co se mi bude chtít. A můžu taky vynechat sezónu, proč ne?
11 koček: Ty jsi prostě sama svým pánem.
Zuzana: Ano, já v tom nemám pravidla.
11 koček: To je dobře. Díky za rozhovor a ať se ti daří!


P.S. Až se proklikáte Zuzaninýma stránkama, napište mi, který kousek se vám nejvíc líbí. Třeba pak budeme mít něco společnýho...

6 komentářů:

  1. Miluju to tady! Fakt neotrely fashion/style blog, tesim se na dalsi a dalsi prispevky! xxx MeMe

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se hrozně líbí ty šedivé se žlutým páskem. Na stránce tuším nějaké 4. odshora, přesně něco takového bych si předtavovala na promoci. Díky za úžasný rozhovor!
    Alena

    OdpovědětVymazat
  3. Smply me me: díky moc, nám se tu taky líbí a ty máš navíc moc pěknej blog, kam od teď budu často chodit na návštěvu, Aleno: ty jsou děsně elegantí a myslím, že na promoci by jsi v nich mezi těma nudnýma černýma docela vynikla!

    OdpovědětVymazat
  4. zajímavý rozhovor, díky za představení této návrhářky!

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, proklikala jsem se k vám přes módní peklo, Pipilottina "přidrzlost" mě zaujala a váš blog je super! O Zuzaně Veselé jsem neměla ponětí, takže díky moc za představení. Ty žlutý šaty jsou překrásný, ale asi bych na to neměla, něco takovýho nosit.
    Klára

    OdpovědětVymazat
  6. Nikdy bych nevěřila, že se s člověkem jehož tvorbu obdivuju potkám naživo v tak nepříjemné situaci. Nicméně, pro ty co ví, že talent se neschová a funguje na všech frontách, Zuzana bude až do září o některých nedělích fungovat jako stylistka pro každého, kdo se přihlásí. :-)

    OdpovědětVymazat