25. 9. 2011

Praha "jinak": cyklojízda vs. Prague Fashion Weekend

double 1
WARNING: následující text bude plný arogantního mňoukání alternativní kočky, která ví vždycky všechno nejlíp.

Včera se dala Praha zažít jinak, a to hned dvakrát. Jednou na celopražském pouličním festivalu pořádaném neziskovou organizací Auto*Mat (ideálně na kole), podruhé v Pařížské pod módním molem v plenéru (ideálně bez velkého očekávání). Na kole a bez aut bych si své rodné město ráda vychutnávala každý den, ale Prague Fashion Weekend s jeho ambicemi na "módní událost roku" (nebo to bylo století?) jsem si asi představovala trochu jinak.

Kdybych o českém módním designu nevěděla nic a přišla na PFW, asi bych si jen řekla "pffff(w)" a šla bych si spravit chuť někam jinam. Já mám ale český design ráda. To, co v mém šatníku stojí za řeč, pochází v drtivé většině z rukou mladých nadaných Čechů a Slováků. S některýma z nich se kamarádím, některé jenom obdivuju na dálku. Módní talent by tu tedy byl. Proč se však talenty na PFW daly spočítat na prstech jedné ruky? Proč každému bloku přehlídek předcházelo dlouhatánské utrpení v podobě performance polodementního robota a vesmírné videoprojekce omílající dokola prázdné a bohužel příliš optimistické tvrzení "fashion has a future"? Jak s tím třeba souvisí ty pouťové šperky z korálků, kožešinový límec z lišky, divné síťované legíny a háčkované topy, které neslušely ani modelkám? Chápu, že to byla akce zadarmo, proč ale museli organizátoři do úvodu s robotem zakomponovat tu trapnou reklamu na nějaký parfém? Jde o podporu českého designu, nebo je PWF jenom jedním z ozubených koleček divno-kolotoče módního a kosmetického byznysu roztáčeného v Pařížské?

Na PFW jsem se vydala ze dvou důvodů. Tím prvním byla Zuzana Veselá (rozhovor pro 11 koček tady), druhým Mirka Talavašková. Ano, zajímaly mě skutečně jen prezentace mladic (starší tvůrkyně mě nezajímají, asi proto, že vůči nim trpím předsudky). Zuzanina podzimně-zimní kolekce "Amissa" byla velmi střízlivá, elegantní a nenápadná. Barevně sice dominovala černá, šedá a hnědá, díky odvážným véčkovým dekoltům a zajímavým střihům to však nebyla ani trochu nuda. Ten kabát na zavazování s nezakončenými lemy si musím aspoň vyzkoušet! Mirka ve své černé kolekci "Ich-i-je" - která mi svým středoasijským laděním připomínala její klauzuru "Yunnan" - předvedla spoustu pěkných modelů, po kterých teď budu celou zimu toužit. Tyhle holky prostě umí, to je fakt.

Soutěžní sekci designerských talentů "New Fresh Style" jsem až na výjimky protrpěla. Líbila se mi ale Lucie Králová (spoluautorka značky KRAKORA). Její pudrové barvy, elegantní ženské siluety a ramenní vycpávky mě docela rozněžnily. Zapůsobila na mě také Tereza Ujevičová se svou sympatickou kolekcí "Nezevšední." Volné, vzdušné a zřejmě pohodlné lněné šaty a košile s potiskem jejích kreseb se líbily zejména kamarádce L. a ten kalhotový outfit prý musí mít. Jen ten modrý vlající latex, který některé její modely doplňoval, tam být nemusel. Rozhovor s Terezou na Modeschau si poslechněte tady. Zaujal mě i Libor Komosný se svou kolekcí "Clinical" inspirovanou nemocničním prostředím. Opakující se motiv zavazování připomínající známé "andělíčky" pro pacienty (tedy asi fešn victims, že jo?) byl docela vtipný.

Zřejmě jsem koncept akce Prague Fashion Weekend úplně nepochopila. Nebo jsem ho pochopila správně a jde jenom o reklamu na předražené luxusní obchody sídlící v Pařížské ulici, kde český design není s výjimkou Simple Concept Storu trpěn? Podezřelé výkřiky majitelek tamních butiků o vzrůstajících tržbách v souvislosti s minulým ročníkem a řeči o doplnění "monopolu [Pařížské ulice] v oblasti módy" pomocí PFW tomu nasvědčují (zdroj zde). Bylo cílem sobotního odpoledního bloku přehlídek vytvořit slepenec různých stylů, kde si každý něco najde? Všem se skutečně zavděčit nelze a tak bych se příště radši obešla bez nejdelšího mola ve střední Evropě a na těch pár přehlídek, které stály za to, se podívala na separovaných územích.

WARNING: nejedná se o objektivní analýzu PFW. nezastírám, že mé naivní "názory" jsou mnohem spíše jen předpojatými postřehy a nefiltrovanými emocemi. pokud jsem něco špatně pochopila, nebo mi mé předsudky zabraňují vidět dál, poučte mě!

double 3

IMG_0040
IMG_0060
IMG_0015
kozačky United Nude - dobá volba!
IMG_0055
červené balerínky Melissa u barevné kolekce návrhářky Mimi Lan - dobrá volba!
IMG_0061
IMG_0064
L. a její Comme des Garçons - dobrá volba!
IMG_0074
double 2

10 komentářů:

  1. Byla to taková nemastnost-neslanost no...
    AutoMat radši ani nekomentuju. Ať už s nima v principu souhlasim nebo ne, po tom co sem viděla ten jejich dokument a zpusob, kterym se na sebe snažili upozornit, je nemužu ani cejtit.

    OdpovědětVymazat
  2. hele, jako clanek dobry, ale taky me zajimalo neco o tech kolech (jelikoz jsem tam nebyl). rikal jsem si, ze treba porovnas cyklisticke mundury a pipinky z pwf, nebo tak neco (nadpis zni slibne). nebo nechce se ti alespon napsat neco o tom automatu?
    diky
    zdravi
    fashionCyklista

    OdpovědětVymazat
  3. @Ina T: není zač (krabice na klobouky dobra!)

    @fashionCyklista: je to tak - automat jsem dost odbyla, přestože zážitek byl dost příjemný. bohužel se mi taky stalo něco s foťákem, takže moje fotky cyklistů a tanečníků tanga na ulici před Bio Oko jsou zničený! nakonec jsem si teda motto cyklojízdy jen svévolně použila k mírnýmu zkarikování PFW.

    je pravda, že na kolech se prohánělo hodně vystajlovanejch lidí, žádná křeč, docela dobrý modely. Taky se mi zdá, že ti, co jezdily na těch kolech mnohem spíš podporujou českej design (začínající návrháře) a studenty uměleckejch oborů (tím, že si jejich výtvory kupujou). Prostě jsou víc avantgardní než někdo, komu se líbí PFW, který je svým ražením vlastně dost konzervativní a snaží se zalíbit mainstreamu.

    A k těm pipinkám - jako zas takový kvanta jsem jich na PFW neviděla, spíš tam bylo hodně turistů a úplně obyčejnejch lidí, kteří byli rádi, že se něco děje.

    OdpovědětVymazat
  4. Diky moc za review, aspon me nemusi mrzet, ze jsem tam nebyla. I kdyz po minulem rocniku bych tam stejne asi nesla. Nicmene to podle fotek vypada, ze nejaci lide kolem byli trochu zdrojem inspirace. Super fotky <3

    OdpovědětVymazat
  5. A protože já jsem předvídavá a vím, že na upadnutí do kómatu mi stačil minulý ročník, na ten letošní jsem raději ani nepáchla a odjela na chatu na houby. A jo, bylo mi tam líp.

    Jediné, co mě mrzí, byla ta akce s kolama, kterou jsem tím pádem propásla. Škoda

    OdpovědětVymazat
  6. souhlasím s tebou že PFW měl zbytečně moc reklam ale jinak si myslím že některé kolekce se povedly (třeba některé kousky od Nina Ricci)...sice jsem nebyla minulej rok tak to nemužu porovnávat ale mě se to celkově líbilo :)
    ...jinak slečna na první/druhý fotce má super vlasy! :)

    OdpovědětVymazat
  7. @Eva: jo, některý kolekce se povedly - pro mě rozhodně Veselá, Talavašková a pár dalších. Bohužel to bylo vyváženo i podivností až hrůzností některých jiných.

    Cizí značky mě nezajímaly, já přišla na český design. reklamy na začínající tvůrce snáším poměrně dobře, reklamy na předražený luxusní butiky v Pařížský a luxusní kosmetiku netoleruju. Proč neměl cz design větší reklamu/podporu?
    (podílelo se na tom přece i město, nejenom byznys sponsoři)

    OdpovědětVymazat
  8. dokonalý článek,nádherné fotky ♥

    OdpovědětVymazat
  9. na pfw jsem nebyla a jak tak čtu, tak mě to ani nemusí mrzet. bohužel se také domnívám, že jde o trochu větší reklamu na pařížskou... každopádně-designblok se blíží, tak uvidíme, co předvedou designéři tam:)

    OdpovědětVymazat