29. 9. 2011

nanovo shop

IMG_2971
IMG_2976

Už několik dní tu nebylo žádný retro. Dneska vám proto povím o jedný novince ve světě retro-loverů. Dva sympatický kluci - Adam Karásek a Jirka Mrázek (moji vrstevníci) - si otevřeli e-shop nanovo s převážně československým designem 60. až 80. let. Přes léto to zkoušeli jenom "jako", od včerejška už jedou nanovo navostro. Nabízej nefalšovanej "Brusel" (až na ty repliky nafukovacích hraček od Niklový, který prej už nevydržej tolik skákajících dětí, jako kdysi originály), lampy Napako a Lidokov, skořepinový křesla, industriální hodiny Pragotron, digitální Primky, osmdesátkovej dekorativní plast do bytu, půllitry a umakart. Tihle kluci to všechno sesbírali, vyčistili a zrenovovali. Jimi vybrané předměty nejenže mají trvalou estetickou hodnotu, ale stále se dají skvěle používat. K jednoduchým a funkčním věcem mají prý oba vztah už od dětství (80. léta), kdy hračky, bytový design i dobová výstavba kolem nich formovaly jejich smysl pro estetično.

IMG_3036
IMG_2931

Já asi spíš patřím k těm, kdo si tyhle cennosti najdou v prachu na blešáku, případně vystopujou na aukru, koncept "nanovo" se mi ale dost líbí. Vlastně mě trochu štve, že jsem na to nepřišla sama. Nanovo týmu přeju zdar, ale abych byla vyvážená (vůbec ne proto, že jsem zlá nepřející mrcha), zmíním tu ještě dva podobný podniky (konkurenty): kuzmarkt (objevují se na různých akcích a trzích) a brněnský novoretro - taky dost dobrý, ale tak vymazlenej web jako Pražáci z Nanovo nemaj.

double 6
IMG_2918Předevčírem se virtuální prostor Nanovo shopu zhmotnil na jeden den (jako v pohádce) v šourůmu v Bubenský (bejvalý Elektrický podniky) na slavnostní otvíračku. Všechny objekty jsme si teda pěkně osahali a vyzkoušeli, protože šourům není výstava, že jo? Byla jsem tam jenom odpoledne; na večírky jsem stará a životem znavená. Děti jsem bez ohledu na jejich případný preference oblíkla do retro námořnickýho. Babeta má na sobě osmdesátkový šaty pro panenku, Lola šaty z aukra, který už znáte. Já jsem asi po tříhodinovým hledání našla svoje happeningový retro šaty po Cyrilový mámě. Byly jsme tam takhle jediný tři blázni. Tolik tašek Freitag jsem na jednom místě pěkně dlouho neviděla. Já jsem víc na ten Playbag. To je něco jako Sparta a Slavie (pochop, kdo můžeš).
IMG_3025
IMG_2999
IMG_2927
IMG_3011double 7
IMG_2987
IMG_2982
IMG_2967
IMG_3016
IMG_2949
IMG_2964
IMG_3020double 5
IMG_3017
IMG_3045

10 komentářů:

  1. Nanovo miluju! Už jsem ho před pár týdny prošmejdila křížem krážem. Sympaťáci Adam a Jirka mají můj bezbřehý obdiv. Je vidět, že jsou do práce řádně zakousnutí a opravdu moc jim přeju, aby jim e-shop frčel! Není to úplně legrace (sama mám tři obchody), o to víc fandím! Červené plastové jablko mám doma a s nostalgií z něj utírám prach vždycky, když si jdu pro čokoládový bonbon, kterých se do něj vejde docela dost (asi na den a půl) ;-). Mám radost, že teď vím, kdo se za úžasným "Nanovo" skrývá!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. Vivi: mně se nejvíc líbilo to žlutý křesílko Garden Egg se stolkem od Petera Ghyczyho vyrobený v DDR (na to ale nemám). o jablíčku na pamlsky taky uvažuju (na to mám).

    OdpovědětVymazat
  3. Och nostalgie! :D Připomíná mi to mé mládí.

    OdpovědětVymazat
  4. Z jablíčka a hrušky jsem mlsala jako malá blonďatá andílka! (To už je pasé).
    Moc fajn nápad, fandím, ale osobně taky dávám přednost blešákům - těm reálným i virtuálním. Obchůdky jako Nanovo jsou pro mě jako výstavy - krásné, ale nedostupné věci (cenově).
    V Praze by ale mohli nalákat i nějaké cizince.

    OdpovědětVymazat
  5. aký krásni chlapi, aké krásne fotky a atmosféra ;)

    OdpovědětVymazat
  6. o-nanonovo

    nevim, přide mi, že se obchodů s přeleštěnym retro v poslední době urodilo jak osmdesátkových plastikových hub po černobyl-dešti. pro mě jediným 4real retrem zůstává, když si něco koupíte na blešáku, třeba konzoli, a pak si to doma vyleštíte sami. když vám to leští někdo jiný, není to retro.

    OdpovědětVymazat
  7. Rád bych viděl toho blba, co by si koupil za 330,- Kč hospodský půllitr. Zkušený obchodník nechce být brzo bohatý. Tyto ceny jsou zlodějské. Pánové by se měli jít inspirovat na AUKRO - i tam to bývá přestřelené, ale alespoň zjistí, co lze za co prodat ...

    OdpovědětVymazat
  8. @2x anomymní: pořád si ale myslím, že takovýhle obchody s přeleštěným retrem smysl mají. stejně tak jako ho mají klasický obchody se starožitnostma - prodává je někdo, kdo předmětům rozumí, dokáže vybrat dobré kousky, atd., ale samozřejmě to prodá dráž, než babička na ulici. aukro je zase jiná věc - prodává tam spousta lidí, co se prostě těhle věcí chtějí zbavit, protože pro ně namaj žádnou hodnotu - ceny jsou pak samozřejmě jiný (navíc jde o aukci, takže můžete mít fakt štěstí). na aukro a na blešáky ale každej nemá čas ani chuť. kdybych byla bohatá, zaneprázdněná, nebo z ciziny (a nemohla bych na aukro, že jo), rozhodně bych volila nanovo, nebo podobnej shop.

    ad půllitr - teď jsem si ho zadala na aukru, ale zas taková cenová sláva to taky není (a ten z roku '81 jsem neobjevila v tom super naleštěným stavu, v jakým jsem ho viděla v showroomu nanovo shopu...)

    OdpovědětVymazat