18. 9. 2011

kraso-krajko fusky


Jestli vás už nudí obyč ponožky a k tomu ještě trpíte nostalgií při vzpomínce na bláznivá dětská léta, určitě si musíte zkusit vyrobit vlastní kočičí krajkové ťapičky.

Budete potřebovat:
1. ponožky dle vlastního výběru
2. dostatečně dlouhý kus krajky (cca 60-80 cm)
3. špendlíky, nůžky, metr a šicí stroj (nebo jehlu a nit)



Nejdřív si změříte na kolik cm se dá horní obvod ponožky natáhnout. U nás to bylo 15 cm. Pak tuto hodnotu vynásobíme dvěma (celkem tedy 30 cm) a to je délka krajky, kterou budeme potřebovat na jednu ponožku. Krajka tak bude dostatečně nařasená a přitom nám nebude dělat problém její našití. (můžeme přidat cca 2 cm kvůli místu, kde bude navazovat a její konce se budou překrývat)


Jestli máte také širokou oboustrannou krajku, podélně ji přeložte, aby vám vytvořila dvě různě široké vrstvy. Přehnutí pak zajistíte několika špendlíky. (Jestli máte užší krajku, překládat ji nemusíte)


Na složenou krajku položíte ponožku, pak vezmete oba konce krajky tak, aby se překrývaly a přišpendlíte je k ponožce kousek od horního obvodu. (gumičky)

Aby byla krajka rovnoměrně nařasená, natáhnete gumičku ponožky tak, že krajka bude napnutá a krajku k ponožce přišpendlíte ještě v dalších alespoň třech místech. Před šitím překontrolujeme, jestli je krajka přišpendlená stejnoměrně.

Pak krajku k ponožce přišijeme v krajíčku na šicím stroji. Při šití ponožku natahujeme a tak docílíme hezkého nařasení krajky. Našpendlení nám při šití slouží jako záchytné body, abychom obvod natahovali jen tak akorát. Krajka by měla být mezi dvěma špendlíky narovnaná, napnutá a nikde by se neměla boulit.
To samé zopakujeme na druhé ponožce a dílo je hotové :-)






6 komentářů:

  1. kraso-krajkové fusky=D fajné jsou! škoda, že už je teď moc nevyvenčíš..

    OdpovědětVymazat
  2. No jo no, to je fakt. Ale já stejně doufám, že bude babí léto - třeba jen ještě nějaký den nebo dva :-)

    OdpovědětVymazat
  3. I love these! Thank you so much for the tutorial! ^^

    OdpovědětVymazat
  4. No to je nápad! Za všechny eura! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat