9. 9. 2011

kočky se taky ptají 'PROČ?!'

aneb pár slov o (in)toleranci.

ve finsku je tolerance v módě (zdroj: hel-looks.com)

nebudeme zastírat, že naše názorová diferenciace vzkypěla tak rychle hlavně díky tomuhle článku na blogu a czech fashionisto's diary.

šíří se to jak nějaká cizopasná houba...
na módním pekle poslední dobou obzvlášť tamější komentáře zavání módní šikanou. tak si my kočky říkáme...proč jenom, proč by si člověk nemohl nosit, co se mu zlíbí, když tím vlastně nikoho neomezuje?

blog 5 důvodů, proč tě nenávidím (nás kočky mimochodem moc zajímá, co za tím teda je) se řekněme taky docela nevybíravě otírá o cizí sebeprezentaci a styl, zato se ale strefuje striktně do řad módních blogerů (=lidí, co šli s kůží na trh a sami se rozhodli svůj styl a svojí osobu veřejně prezentovat). to je, podle nás, docela fér. čteme to jako legitimní recenzi na knihu, kterou někdo vydal a vystavil ve vitríně knihkupectví. ale pokoutný focení lidí, který si v neděli skočí do supermarketu pro pivko, co zapomněli při pátečním nákupu? to je jako strhat slohovku třeťáka, kterej je rád, že svázal dohromady pár vět, a stejně má radši matiku.
Ada z módního pekla to určitě původně myslela dobře, snaha o osvětu je fajn věc, i nás ze začátku bavily fotky slečínek v bílejch kalhotech a růžovejch topech s falešnejma LV kabelkama, ale ve chvíli, kdy se pod deseti fotkama lidí, který evidentně naprosto neřeší svůj fashion status, objeví 200+ komentářů reflektujících emoce oscilující někde mezi znechucením a opovržením, zdá se nám, že je tady něco špatně.*
snad by neškodilo uvést toleranci trochu v živější praxi. většinou se volá po toleranci vůči módním extrémům (i my jsme párkrát z davu schytaly "co to má jako bejt?"), na druhou stranu má nemalá skupina lidí evidentně docela problém s tím, že někdo prostě odmítá řešit estetickou funkci svýho oblečení, a nebo jeho vhodnost.
tepláky nebo šusťákovka že nepatří do města? a na vesnici už jo? na václaváku blbý, v modřanech v pohodě?

takže...máme všichni chodit uniformně, pěkně decentě, elegantně a hlavně účelně oblečený? nebyla by to trochu nuda? proč se máme přizpůsobovat pravidlům, který jsou stejně přežitý jako jejich doba? co je špatnýho na zlatejch botách v kombinaci s kostkovaným sakem?
a fakt jsou větším estetickým utrpením rejoicky než armáda rádobytrendy fashionistek?
nebo takhle - je horší bejt člen rejoice stáda, nebo trendy stáda? poví nám módní bůh, jakej je v tom rozdíl?

vašich umňoukaných 11 koček.

*mimochodem, to, co dělá Ada, respektujeme. její snahy apelovat na lidi, aby nekašlali na svůj vzhled, si ceníme. v tom, o čem píše, se většinou sakra vyzná - málokterá kritika je v dnešní době tak fundovaná. ne všechny ale zajímá móda. ne všichni hrajou šachy. a pro všechny ty, kdo se ohánějí argumentem "nechápete smysl módního pekla, když vás to nebaví, nelezte tam" - chápem, fakt. ale občas se nám něco nelíbí, tak to řeknem. to se snad smí, ne? tak nějak nám totiž ještě na tomhle světě a věcech kolem nás záleží.

27 komentářů:

  1. thank you for your comment sweetie!!

    don't miss my giveaway for the 1st year of my blog!!

    love
    zizi
    www.zizibloom.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. zizi bloom je pytscha!

    článek je best evr! na tohle může víťa asi říct pouhé: já sem taková kráva! (má-li trochu nadhledu).

    OdpovědětVymazat
  3. Víťa, jakožto unikátní český módní guru, prostě nikdy nikam necestoval, nikdy nechodil po městě déle a dále než kolik potřeboval na vyfocení outfitu, tudíž si klidně může dovolit zkritizovat všechno a všechny, protože my jsme prostě módní burani a měli bychom letět k branám HM showroomu a tam klečet a prosit, abychom alespoň trochu toho stylu konečně načerpali. Co se týče turistů na našem území, ti by si HM showroom měli pro jistotu nechat očkovat každý měsíc do zadku popřípadě do paže.

    OdpovědětVymazat
  4. Jako nechte si toho! Výťa má vkus a na rozdíl od vás, umňoukanejch hipstrů se snaží o osvětu. Co děláte vy? blog? Pche tomu se snad ani nedá řikat blog, vždyť tu nemáte ani žádný modely ani žádný známý značky! Jděte se vycpat a nechte Vítěslava na pokoji.
    Kája

    OdpovědětVymazat
  5. Miši, cestoval jsem, a věř mi, že to jde i jinak než v horolezecké výstroji ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Kájo, my přece nepopíráme, že má víťa styl. a vůbec, nijak jsme se myslím do jeho osoby nenavážely. jen nám prostě necochází, proč by si člověk nemohl chodit oblečený, v čem se mu zlíbí. a pak snad taky, jaká že jsou ta společenská pravidla ohledně vhodného odívání. já bych si k tomu třeba ráda přečetla nějakou up-to-date literaturu.

    OdpovědětVymazat
  7. Super, Víťo, že když už cejtíš potřebu se tady vyjádřit, že se to hlavně vztahuje k obsahu toho článku. No nic.
    Za mě dobrý, kočky. Taky to občas nechápu, ale tolerance je holt vzácnej lektvar.

    OdpovědětVymazat
  8. Vztahuje se to k jednomu z předchozích komentářů. Proto jsem na začátku napsal "Miši". Jakože odpovídám na komentář někoho, kdo si říká Miši ;) No nic.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jinak, Víťo. Není ti zatěžko tady poopravit něčí dedukce o Tvojí osobě, ale že by ses třeba vyjádřil k tématu, to jaksi ne?

    OdpovědětVymazat
  10. Tak. K blogu 5 Důvodů - kritika? Možná občas. Ale psát, že někoho nenávidím, protože se jmenuje Ehrenbergerová nebo Kisić nebo kvůli původu mi přijde ubohé. Narozdíl od Ády z Módního Pekla, která vždy hodnotí jen oblečení, „kritizuje“ autorka 5 Důvodů přítele Lucie z Cup of Style nebo že má v přátelích na Facebooku svoji matku. To, že mě ve fraku - kostýmu do školní hry - přirovnávala k teroristovi mi přijde ještě ubožejší. A že nesouhlasíte se zfanatizovanými lidmi, kteří komentují Módí peklo? Mně zase píšou přesný opak. Jsem přece povrchní snob, který soudí lidi podle zevnějšku, že ano.

    Já tolerantní jsem. Na ulici se na nikoho blbě netvářím a nikomu nenadávám, ani se nikomu nevysmívám. Tomu se říká takt. A úmyslem mého článku nebylo někoho soudit nebo kritizovat. Chtěl jsem poukázat na to, že lidi v Praze se oblékají stejně jako lidé lezoucí na alpský ledovec. Kdyby v Praze chodili všichni ve fotbalových dresech a kopačkách, použil bych ke srovnání fotku fotbalisty ;)

    OdpovědětVymazat
  11. hohoho, vito, tomu rikas takt? pokoutne si nekoho vyfotit a pak supem soupnout jeho fotku na svuj blogisek? svuj ctnostny argument, zes jim prece zamazal obliceje si nech! nebo ses vsech tech turistu ptal, zda jejich fotky muzes povesit na svuj blog?

    a ta ohrana pisnicka "ja nikoho nesoudim, nekritizuji, jen si tak pisu" uz zaznela na tvem blogu tolikrat, ze uz ji vsickni umime nazpamet. co podle tebe obnaseji slova "modni peklo - filosoficka fakulta", kdyz ne soud/kritiku? jeminkote, tak se aspon chovej trochu jako chlap a priznej: jebu do tech lidi a delam to zcela zamerne. a prestan s tim skolackym viewer-friendly (=ritni alpinismus) pristupem. jinak, jak bys sam rekl: :) :) :)

    OdpovědětVymazat
  12. 5 důvodů je podle mě taková hipster nadsázka, jejímž hlavním účelem je pobavit. stejně jako z adiných komentářů z toho sarkasmus jenom stříká (viz popis blogu). ada se ale spíš než o pobavení (které ale jistě její kousavý styl zaručuje) snaží o osvětu na trochu jiným levelu (jako 'lidi, nekašlete tak na svůj zevnějšek'). snad bychom ale měli brát v potaz, že estetická měřítka jsou rozmanitější než rozsah elle nebo vogue. někomu se prostě ty šusťákovky líbí. a někomu přijdou vylejzacící ramínka sexy. whatever. pro někoho je to možná neuvědomělé šlápnutí vedle, jiný se takhle obléká zcela vědomě.
    tolerance podle mě není 'taktní' neukazování prstem, ale uvědomělé akceptování jinakosti.

    proto vítězslave, nezlob se, ale já prostě opravdu nechápu, a psala jsem to už v komentářích u tebe na blogu, proč se nad podobou outfitů v praze a na sněžce měl někdo pozastavovat (krom vyjádření předsudků).
    kde je ta autorita, která říká, že tohle je správně a to už ne?
    a pokud toto má vycházet z individuálního posouzení vhodnosti, pak snad není tak divné, že má každý trochu jiná měřítka.

    OdpovědětVymazat
  13. Vítězslave - (moje babička se jmenovala Vítězslava a tohle jméno mimochodem miluju)- ráda bych ti vysvětlila, že když se na "5 důvodech" napíše, že první důvod, proč někoho nenávidím, je jeho debilní příjmení, je to vtip. nadsázka, chápeš. někdo se zasměje, jinému se to zas zdá politicky nekorektní. Jak soudím podle tvého blogu, problém s politickou nekorektností jinak nemáš a poukazovat na (domnělé) chyby druhých je tvým denním chlebem, tak bych spíš tipovala, že jsi tentokrát prostě nepochopil vtip.

    OdpovědětVymazat
  14. Já nevím, radši se nechci nějak sáhodlouze vyjadřovat...Ale...Prostě já mám jakýsi svůj "styl" oblékání a kamarádi/kamarádky mi nejdřív říkali: "Jéžiš, co to máš na sobě?" a stejně tak jsem se mohla zeptat já jich...Ale už si "zvykli" a nemají s tím "problém"...
    Třeba u turistů naprosto chápu, že si neobléknete to nejlepší, ale zároveň si myslím, že nemusíte jít nejhůř.
    Mě se líbí, když je někdo upraven a oblečen podle příležitosti, vhodnosti a svého selského rozumu.
    Ale musím přiznat, že někdy tolerantní nejsem. To ovšem neznamená, že za tím dotyčným jdu, začnu mu nadávat, říkat co nosí blbě atd....

    OdpovědětVymazat
  15. Johanka: ale o tom to právě je, co je pro jednoho ok, je pro druhého 'to nejhorší', někdo se prostě upravovat nechce, nezajímá ho to atd.

    co se líbí mně, nemusí se líbit jiným. ohrnula bych nos nad fádně oblečenou kancelářskou šedou myší a někdo si třeba řekne, že je oblečená vhodně, že je to v pohodě.
    někdo se upraví a vypadá jak filmová hvězda ze 30. let, někdo radši nosí rozdrbaný kalhoty a číro. každej má prostě něco, co se mu líbí, tak snad není potřeba to ostatní (byť neexplicitně) odsuzovat.

    OdpovědětVymazat
  16. já souhlasím s názorem Vítězslava, také absolutně nemám nic proti stylu nahoře vyfocených.....ale nechápu Proč jste se všichni tak posrali z toho, si někdo napíše na svůj blog svůj názor ....M*

    OdpovědětVymazat
  17. milá Marcelo, my jsme zase vyjádřily názor, že nemáme nic proti stylu nikoho, protože to je jenom oblečení. taky jsme se s ostatními chtěly podělit o svou moudrost - jako to dělá Víťa, víš?

    na svém blogu jsme chtěly poukázat na to, že vědomě tolerujeme styl i jeho absenci. zkrátka je to každého volba a Víťa má samozřejmě právo říct, že se mu to nelíbí. Nám se tohle zas líbí.

    Jinak díky, že ses zapojila do diskuse.

    OdpovědětVymazat
  18. děkuji ti za vysvětlení:D
    ...každý má právo na svůj názor, a Víťa ho má takový a ty zase jiný a já třeba taky jiný to je oukej, rozhodně jen nemám potřebu ostatní hned sesunout za to že je jiný než ten můj...to byl důvod proč jsem se zapojila.To že nerozumím, co žene lidi k tomu, napsat mu že je č.... protože se mu líbí něco jiného. A ty máš očividně zcela odlišný styl než on. Soudím dle tvého blogu.
    Ty máš ostatně taky blog kde se fotíš a pózuješ v hadrech. Tak to pro tebe asi není jenom oblečení ne? ....M*

    OdpovědětVymazat
  19. marcelo, předpokládám, žes reagovala vesměs na pipilotti, ale když dovolíš, taky bych se k tomu vyjádřila.

    sice moc nerozumím tomu, proč otázka v tvém předchozím komentáři padla zrovna na našem blogu, ale budu předpokládat, že proto, že jsme byly z těch, co reagovali na vítězslavův článek přímo u něj na blogu.
    tak jenom pro shrnutí, ještě jednou: respektujeme Vítězslavovo styl, respektujeme, že se někdo chce ve svém životě zaobírat jinejma věcma než tím, co si veme na sebe. my se tím evidentně zaobíráme, stejně jako ty nebo vítězslav, ale přijde nám v pořádku, když se někdo rozhodne jinak. zhruba proto vznikl tenhle 'článeček', vyjádření našeho názoru.
    a co se týče tvého pozastavení se nad tím, co může někoho hnát k tomu, aby používal vulgarismy a nadávky - řekla bych, že zřejmě proto, že vítězslav je vědomě kontroverzní a sám sebe vyčleňuje z masy, což vždycky bude někomu ležet v žaludku.

    OdpovědětVymazat
  20. No kočky, vy respektu k jinakosti ale samy moc nedáte. "... ale občas se nám něco nelíbí, tak to řeknem." - tohle by opravdu tolerantní člověk neřek. A říkat nesmí! Zase další (dokonce hned 11), kdo káže vodu a pije víno... Škoda, protože skutečné tolerance je jak šafránu.
    Toleranční patent

    OdpovědětVymazat
  21. anonym: ok, název by měl znít 'o MÓDNÍ (in)toleranci', aby to bylo přesně. ale vyjádřily jsme někde disrespekt k jinakosti v oblékání?
    protože ten dovětek se netýkal módy. pokud mám mluvit za sebe, nelíbí se mi třeba, jak se zachází se zvířaty, nelíbí se mi konzum, který vidím ve svém okolí. na filosofickou diskusi tolerance a etiky si netroufám, ovšem ač je odívání jistě významný kulturní fenomén, tak třeba tyhle věci podle mě leží poněkud jinde.

    jinak samozřejmě, ani stěžovat si na intoleranci se v rámci tolerance dost dobře nedá.

    OdpovědětVymazat
  22. milá marcelo,
    1) když ti vadí, že někdo někoho "sesouvá" za jeho názor, proč ti nevadí, že někdo někoho "sesouvá" za jeho styl oblékání, či za to, že nemá zájem nějaký mít?

    2) zjevná odpověď na tvou otázku - oblečení mě baví, ale je to jenom oblečení. křížovou výpravu proti rejoickám odmítám vést. jsou důležitější věci (není absurdní říkat něco tak banálního?).asi jsme my kočky mezi cz fešn blogerkama mimo, ale odmítáme řešit, že někdo radši volí pohodlí před estetikou. je to jeho/její věc.

    OdpovědětVymazat
  23. no jasně, absolutní souhlas s tvým posledním komentem. Proto jsem nepochopila tak obrovský zájem diskutovat nad tím tématem. Se pořád jaksi asi nechápeme....M*

    OdpovědětVymazat
  24. no sleduju Vás....jsem zvědavá na další posty.)....M*

    OdpovědětVymazat
  25. I já se poslední dobou ptám: "Proč?". MP sleduji od začátku a opravdu mě bavily podprsenky se deroucí na světlo, oblečení o několik čísel menší, nebo strach z pračky :-) Ale poslední dobou mám pocit, že už je to jen peklo. Peklo od čtenářů, kteří mají patent na všechno. Škoda... Btw ráda chodím, protože to prostě a jednoduše děláte jinak :-) DDD

    OdpovědětVymazat
  26. Moje řeč! Krásně jste to kočky napsaly! ;-)

    OdpovědětVymazat