4. 9. 2011

asymetrická sukně za 30 a pod 200

Dneska tu pro vás mám takovou fajnovou asymetrickou sukni. Já to dám za 30 a pod 200. A co vy? :-)


Budete potřebovat:
1. úplet - nejlépe viskózový s elastanem pro jednovrstvou sukni, nebo tenoučký viskózový (může být i bavlněný) na dvouvrstvou (po té zatoužila miakarina)
úplet musí být šíře nejméně 150cm aby sukně byla dostatečně dlouhá na jedné straně a ne moc krátká na té druhé (ale samozřejmě jde všechno). Takového úpletu koupíme 160cm. (v případě dvouvrstvé sukně dvojnásobek)
2.krejčovský nebo jakýkoliv jiný metr
3.křídu, nůžky, špendlíky a domácí šicí stroj s navlečenou černou nití



Materiál si složím 60cm od stříhaného okraje tak, že mi bude po složení zbývat cca 40cm (pruh materiálu co použiju jako pružný pas). Jestli jste se rozhodli pro dvouvrstvou sukni, přeložíte dvojitý materiál a obě vrstvy sukně budete pak stříhat současně.
Pro kontrolu, jestli mám materiál složený správně zkusím jestli když za sklad zatahám do šířky, pruží.
Vezmu metr, změřím si na sobě míru od kotníku ke kyčli (cca 80cm) a poznačím si míru křídou na složené hraně materiálu.
Pak si od tohoto místa naměřím v pokračování cca 27 až 32cm a udělám zas značku křídou.
Pak se pokusím mezi dvěma nakreslenými značkami vykroužit křídou vzorný půlkruh který mi bude sloužit jako pas sukně :-)
Teď by mi na druhé straně složeného materiálu mělo zbývat cca 40 cm


Půlkruh nůžkama vystříhnu cca 1 cm směrem ke středu půlkruhu od nakreslené čáry (aby to bylo za co přišít)

Teď si doměřím zbytek sukně, tak aby z pravé strany měla od půlkruhového výkroje nejprve 40 cm, pak 45cm a směrem k levé straně složené sukně postupně až 80cm.
Mějte v mysli to, že složená sukně vypadá trochu jako složená elipsa, kde oproti klasické kolové sukni není výkroj na pas v prostředku sukně, ale je posunutý k jedné straně.
Když mám tvar sukně nakreslený, můžu vrstvy složené sukně zajistit proti posunutí několika špendlíky a opatrně stříhám. Pokuste se o stříhání bez zubů, tak to nebude vypadat ošklivě i když to nebudete na závěr lemovat.
Teď si ustřihnete pružný pas ze zbytku materiálu. Výška pásku může být široká dle libosti 7-20cm. Protože její výšku budeme skládat na půlku, požadovanou šířku pásku vynásobíme dvěma a přidáme cca 1+1 cm na přišití.
Já jsem měřila 40 cm pro 18 cm vysoký pásek ve výsledku.
Pro délku pásku se změříte kolem pasu a odečtete cca 10 cm. Př.: když máte v pase 70 cm, budete potřebovat délku 60 cm. 10 cm se odečítá při stříhání pásku proto, že materiál je pružný a je potřeba aby sukně v pase dobře držela a nepadala.
Zas si kontroluju, že je materiál složený tak, aby byl pásek pružný do šířky a ne do výšky.



Délku materiálu složíte na polovinu a okraje k sobě sešpendlíte a sešijete na stroji.

Takto sešitý pásek přepůlíte na výšku tak aby šití zůstalo uvnitř.
Složený pásek má pak výšku cca 20 cm a šířku 2×30 cm
Když mám věci takhle složené, označím si sklady špendlíkama. To mi bude sloužit jako pomocné označení jedné a druhé poloviny sukně - místo kde by se měla sukně a pásek sejít.

Pak si zbytek výkroje sešpendlím s páskem dohromady - pásek budu muset při špendlení malinko natahovat.
Pak všiju sukni do pásku podle našpendlení cca 1 cm od okraje. Pásek mám jako vrchní vrstvu a sukni pod ním, tak budu mít lepší kontrolu při natahování pásku. Pásek budu i při šití trochu natahovat, aby se o trochu větší obvod pasu sukně do pásku hezky nařasil. Pamatujte také na to, aby na stroji byl nastavený menší steh, jinak vám šev bude při oblékání praskat a sukně se bude párat.

Jestli máte na stroji entlovací steh (cik cak), sešité vrstvy materiálu z rubu v pase tímto stehem v okraji začistíme.
Já jsem začišťovala jak v pase, tak po celém dolním obvodu sukně, ale jestli netrpíte touhle úchylkou jako já, můžete sukni nechat nezačištěnou (akorát ji nikomu neukazujte z rubu :-))

8 komentářů:

  1. Páni, mám šičí stroj s navlečenou béžovou nití, ale nic mě nemůže zastavit:)

    OdpovědětVymazat
  2. Super Greto, tak já ti to stopnu :-)Kdybys potřebovala s něčím poradit, klidně mi napiš. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večír,
    před několika dny jsem narazila na Váš internet a ačkoliv my práce s počítačem stále trochu dělá problémi, kontroluji Vaše přízpěvky denně. To víte, na stará kolena jsem si pořídila počítač, tak se snažím objevovat co to jde...
    Dnes jsem byla celkem uchvácena sukní té Mikariny a řikala jsem si, že by bylo fajn něco takového mít. Díky paní (nebo slečno) Ido, že ste nám to sem dala.
    Já to právě dokončila a měla jsem to za 200 pod 30! Tedy minut a kč, v tomto pořadí.
    Trvalo to dlouho, ale mám jí! Pod 30 kč protože jsem vzala staré legýny místo úpletu a záclonu z ikeji, kterou jsem měla doma nepoužívanou. Za 200 minut protože jsem nemohla nastavit ten pentlovací steh a nemám už tak pevnou ruku. Ale přeci!
    Díky kočky!
    Zdraví Vás paní Schmüdová z Frýdlantu.

    OdpovědětVymazat
  4. Paní Schmüdová, jste úžasná. Díky moc za pochvalu a děkujeme za přízeň. Gratuluji ke skvělému výkonu za 200 pod 30, myslím že i v tomto pořadí je to parádní úlovek a ostatní kočky Vám budou závidět.

    OdpovědětVymazat
  5. Já to dám za 60 - přesně to je doba, po kterou budu na tu fešandu koukat a kochat se. S tvorbou ať na mě nikdo nechodí ;-). Neumím.
    Je to nádhera! Chci umět!
    Vivi ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ta je náádherná, ta by se líbila mně i Elišce.

    OdpovědětVymazat
  7. Nechceš mi jednu sukni taky udělat? Protože to je naprosto krásná sukně a já takovou hledam a nemůžu najít. A když už jí někde maj, tak je moc dlouhá:(kdyžtak mi prosím napiš na mail veverkaverka3003@seznam.cz (jo je to starej email:D:D:D)...Předem děkuju za odpověď:)a už jsem tvůj člen:)

    OdpovědětVymazat