28. 8. 2011

Nedělní 'tvořeníčko'


Vzhledem k tomu, že kočky se rády parádí, nešlo to jinak, než připravit pro vás návod, jak si vyrobit květinovou brož.



Budete potřebovat:
1. zbytky poloprůhledné látky z umělého vlákna (např. polyester, nylon k dostání třeba v IKEA nebo JYSK). Nebo je možné použít tyl, který pak není nutné začišťovat zatavováním. Je také možné použít jakýkoliv polyesterový kus látky ze starého oblečení, šatů, sukní atd. a vytvořit tak něco nového.
2. kousek vlasce, korálky, broušený kámen nebo knoflíky na zdobení
3. můstek na brož (může být i základ pro čelenku nebo spona do vlasů)
4. mikropájku na zatavení/vystřihnutí vrstev květiny a podložku (já používám zrcadlo, ale šlo by to dělat třeba na starém talíři)
5. nůžky
6. jehlu a nit
6. tavnou pistoli
7.kruhový kousek filcu na připevnění můstku na spodek brože

Materiál si položím na zrcadlo a nažhavenou mikropájkou vykrajuji jednoduché květiny v různých velikostech. Kytku můžu dělat jednoduchou se 4-5 okvětními listy, ale netrápím se tím, že je jeden lístek široký a druhý mi moc nevyšel, tak je chudinka úzký :-)
(jestliže nemáte mikropájku, můžete si květinové vrstvy nejprve vystřihnout nůžkami a pak její okraje opatrně zatavit pomocí zapalovače. Nebo květiny vystřihovat z tylu - ten není nutné dál upravovat, protože se netřepí)
Připravím si nůžky, jehlu a nit
Vrstvy květiny na sebe naskládám od největší do nejmenší tak, že lístky následující vrstvy pootočím aby vyplnily mezery mezi lístky spodnější vrstvy. Když položím poslední vrstvu, vezmu jehlu a nit a vrstvy prošiju v prostředku.
 Květinu pak celou přepůlím tak, že největší květina je z vnější strany a v prostředku ji několikrát prošiju asi 3-5 mm od přeložení. Pak květinu rozložím a znovu složím na půl, tak abych ji teď prošila křížem opět 3-5 mm od přeložení. Stehy dobře utahuji, aby se lístky zvedly a květina působila bohatějším dojmem. Šití zajistím uzlíkem a takto připravenou květinu na chvíli odložím.
Teď přichází na řadu korálkové zdobení. Na kus vlasce si navléknu směs korálků. Pak vlasec smotám do smyček (asi 4-6) tak, že v každé smyčce nechávám několik korálků. Pak smyčky v jednom bodě přichytím několika stehy do středu květiny. Když jsou smyčky připevněny, mohu si ještě pohrát s jejich velikostí a rozmístěním, tak že popotahuji za konce vlasce. U rozmisťování si mohu pomoci připevněním dané smyčky několika stehy na určené místo u středu květiny.
Nyní si připravím kovový můstek, kousek filcu a tavnou pistoli. Na kousek filcu nanesu roztavené lepidlo a umístím na spodek květiny v místě prošití. Pak nanesu lepidlo na brožový můstek a přitisknu ho na filc na květině. Počkám až lepidlo vychladne pak brož obrátím.
A teď nás čeká poslední tečka a tou je umístění broušeného křišťálu do středu květiny. Na spodek kamene nanesu dostatečné množství roztaveného lepidla a připevním ho do středu květiny tak, aby mi zakryl všechno šití a aby lepidlo zamezilo pohybu a případnému vyvlečení korálků z vlasce. Pak mohu přebývající konce vlasce odstřihnout. 
Výsledek je tu!!!!!!!!! Snová květinová brož z křehkými ledovými lístky.

5 komentářů:

  1. Já jen zírám na ten nebeský květ! A sázím se, že i vonííí! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  2. šikovná! A na toho Mundstocka si teda posvítím, děkuju ;)

    OdpovědětVymazat
  3. děkuji za nádhernou inspiraci ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc. Za kočky vám slibuju pravidelnou dávku inspirace. Určitě mi napište, jestli se vám brož podařila vyrobit. Uvítám také návrhy na další postupy a návody, co by vás zajímaly :-)

    OdpovědětVymazat
  5. teda, mě by to nenapadlo dělat pájkou! vždycky jsem to zatavovala nad svíčkou... jde to i normální pájkou, nemusí být mini? (čert vem že je od cínu a kalafuny)

    OdpovědětVymazat